Tästähän on tulossa ihan oikea blogi

Ajattelin aluksi, että kirjoitan tänne vain arvosteluja. Sitten kirjoitin pöytälaatikkoon 63-sivuisen esseepläjäyksen kritiikistä, ja kirjoittamisen muotoni muuttui sitä tehdessäni. Tämä ei liene oikea paikka sen loppusijoittamiselle (liekö mikään muu kuin pöytälaatikko?), mutta tästä projektista syntyi prosessi. Aloin kirjoitella kaikenlaisia pohdintoja. Niitä kai tänne voisi lykätä, vaikkakin –

– eräs ystäväni sanoi, että taide-esseitä lukiessa hänelle tulee usein epämukava olo, että mitä te vain puhutte asiasta, miksette te mene ja tee näitä asioita, joista te puhutte. Kieltämättä sellainen tunne tulee helposti, kun lukee tai kirjoittaa taiteesta. Vähän kiusallinen olo, että minäpä en hyppääkään tuonne sekaan ja tee ja anna panostani kulttuurin kehittämiselle, minäpä vain katselen mitä muut ovat tehneet ja arvostelen sitä.

Se on ikävä tunne, varsinkin kriitikolle. Siksipä minä kirjoitinkin sen 63-sivuisen esseepläjäyksen, koska halusin pohtia, mitä kritiikkona oleminen minulle tarkoittaa. En tiedä, pääsinkö mihinkään lopputulokseen.

Olen viime aikoina lukenut Paul Virilion kirjaa Art as Far as the Eye Can See (linkki Amazoniin), joka on paikoin vaikeaselkoinen (johtunee ensinnäkin siitä, että se on käännetty ranskasta englanniksi ja toiseksi kirjoittajan pitkälle viedystä kielen käsitteillä rakentamisesta), mutta joka kertoo siitä, miten taiteelle käy maailmassa, jossa kaikki muuttuu koko ajan nopeammaksi. Osataanko taidetta enää edes katsoa?

Kirjoitan siitä lisää, kunhan saan sen loppuun. Mutta luulen, että kriitikoita ja taidekirjoitusta tarvitaan siksi(kin), että nopeassa maailmassa tarvitaan jonkinlaista opasta tai opastusta hitauteen. (En minä tiedä; tämä ajatus on yhä kesken.)

Yritin taannoin tiivistää kriitiikouden kolumniksi, mutta eihän siitä mitään tullut. Asia ei taida mahtua alle 50 sivuun mitenkään. Kirjoitin kuitenkin tällaisen pätkän, jonka takana yhä seison:

Kritiikki on kaunokirjallisuuden laji, ja siksi sille pitää asettaa kaunokirjalliset kriteerit. Sen on oltava hyvää ja mielenkiintoista luettavaa. Sen on oltava yksi lenkki siinä tutkimustyössä, jota taiteilijat tekevät, uteliaan ihmiskunnan verkostossa, joka väsymättä tutkii maailmaa ja ihmisyyttä. Kritiikki jatkaa taiteen antamaa impulssia, kuljettaa sitä johonkin suuntaan ja antaa impulssin sitten lukijoille (jotka toivottavasti menevät näyttelyyn hakemaan impulsseja myös itse ja kuljettavat niitä taas eteenpäin, kukin omaan suuntaansa).

Kritiikkien määrä kuitenkin pienenee kuin pyy maailmanlopun edellä. Jonkinlainen maailmanloppu kai onkin käsillä; jos ketään ei oikeasti enää kiinnosta taide, jos kaikki mitä ei voida muuttaa taloudellisesti tuottavaksi tuomitaan turhaksi, jos sivistyksellä ei enää ole arvoa sellaisenaan vaan ainoastaan keinona päästä mediaan luomaan itsestään brändiä, maailma tulee kyllä loppuunsa. Ainakin sellainen maailma, jossa ihmiset ovat kiinnostuneita toisistaan, ympäristöstään ja ihmisenä elämisestä (kysymyksiä, joita taide yleensä hienosti käsittelee). Sen tilalle kasvaa elämisen irvikuva, jossa kaikelle on laskettu hinta.

Kritiikkien vähenemisen voi vain hyväksyä ja antaa tekstilajin kuolla kokonaan. Tai sitten kriitikko voi kuulla hälytyskellojen pirinän, herätä, ja miettiä, mihin suuntaan ammattiaan voisi kehittää.

Voi miettiä, miksi lukijoiden pitäisi olla kiinnostuneita kritiikistä. Mitä sellaista voi kirjoittaa, että saisi lukijan koukkuun? Hyvä motivaattori tähän kehitystyöhön löytyy taiteesta. Jos kriitikot eivät koe taiteesta kirjoittamista ja taiteilijoiden työn esiin tuomista kutsumuksekseen, ketkä sitten? Jos kriitikot eivät halua puhaltaa kritiikkiin uutta elinvoimaa, ketkä sen heidän puolestaan tekisivät?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: