Vihamieli (Näyttely: Festart)

Taidehalli TR1 (Väinö Linnan aukio, Tampere) FESTART – ELOKUVAN TUOLLA PUOLEN 14.3.2010 saakka.

Menin TR1:een katsomaan Ruutukaava kuplii -näyttelyä (arkkitehtuuria suomalaisessa sarjakuvassa). Vähänpä tiesin, että jumiutuisin alakerran videotaiteen eteen.

Ensimmäisenä eteeni osui Marjolin Dijkmanin teos Vaellus tulevaisuuteen, johon taiteilija on koonnut katkelmia 70 elokuvasta, joissa esitetään tulevaisuuden maailmaa. Videon eteen on rakennettu aikajana, jossa kaikki elokuvat ovat järjestyksessä sen mukaan, mitä vuotta niissä kuvataan.

Tämä on teoksen ikävin puoli: kun istuu kuulokkeet korvillaan jakkaralla jonkin matkan päässä seinästä, jolle elokuva heijastetaan, joutuu koko ajan pomppimaan ylös katsomaan aikajanasta, mikä elokuva milloinkin on kyseessä. Katsojalle kiltimpää olisi ollut laittaa elokuvan nimi mukaan katkelmaan. En tunne elokuvia niin hyvin, ettäkö olisin nähnyt kaikki, joista katkelmia on, mutta postapokalyptinen maailma kiinnostaa minua silti niin paljon, että haluan tietää, missä elokuvassa milloinkin ollaan. Haluan katsoakin suurimman osan elokuvista nyt, teoksen nähtyäni! (Löysin elokuvasta tuommoisen infon taiteilijan nettisivuilta. Siinäkään ei ole aikajanaa tai elokuvien nimiä esillä.)

Teos on älyttömän kiehtova. Kurkistusluukku tulevaisuuteen ja menneisyyteen; siihen, millaisena tulevaisuus on milloinkin nähty. Esityspaikka ei ole hyvä, kuva on epäselvä ja jakkarat liian lähellä kuvaa, salissa on kova meteli muista videoteoksista. Vaikka istun kuulokkeet korvillani, kuulen koko ajan muiden teosten äänet tämän päälle. Ja juuri tässä hiljaisuus olisi tarpeen. Rikkumaton, henkeä pidättävä hiljaisuus, koska näissä kuvissa kaikki on uhkaavaa, hiljaista, odottavaa ja vihamielistä.

Tulevaisuus näyttää kaikissa katkelmissa pelottavalta. Hallinta on menetetty. Jonkin hallinta: planeetan, muiden ihmisten, teknologian, oman elimistön, virusten, vieraiden lajien. Aina ollaan sodassa jotain vastaan, kaikkea varjostaa tieto siitä, että kontrolli on menetetty, eikä sitä ole mahdollista saada takaisin. Käydään viivytystaistelua.

Meidät on petetty. Teknologia on pettänyt meidät ja käy meidän kimppuumme. Planeetta on pettänyt meidät, ympäristö on tuhoutunut, vihamielinen. Me emme enää sovi minnekään.

Videoteoksen kiehtovuus on siinä, ettei elokuvia tarvitse nähdä kokonaan. Vain niiden maailma. Vain niiden tunnelma. Katsojan ei tarvitse pettyä typeriin juoniin ja huonoon dialogiin, kaupalliseen lopetukseen, epäuskottaviin tapahtumiin. Teos antaa vain maailman toisensa jälkeen; vain kurkistus, ja siirrytään jo muualle.

Mielenkiintoista kyllä näyttää siltä, että mitä vanhempia elokuvat ovat, sitä kauemmas tulevaisuuteen niiden dystopiat sijoittuvat. Nykyihminen näkee teknologian kehityksen koko ajan niin läheltä, on koko ajan siinä ja siinä, pysyykö mukana, että on uskottavaa sijoittaa kaiken romahtaminen kymmenen vuoden päähän. Epäuskottavampaa olisi kuvata maailma, jossa vasta 2000 vuoden kuluttua tapahtuisi jotain peruuttamattoman pahaa.

Teoksen katsottuani en jaksa keskittyä enää muihin videoihin. Menen katsomaan ne toisella kertaa. Ulkona kaikki näyttää olevan niin kuin ennenkin, mutta sivistyksen kuori on ohut. Meidän rakennuksemme sortuvat lumen alle – miten me kestäisimme oikean katastrofin?

Apokalypsissa on (videolta katsottuna) jotain yllättävän lohdullista. Kun elämä typistyy selviytymiseksi, kaikki ainakin tietävät, mitä tehdä. Itsekkäät kriisit siitä, mihin elämänsä milloinkin haluaa käyttää, ovat jääneet taakse, kun planeetta on käynyt tämän viheliäisen lajin kimppuun. Kuvassa toisensa jälkeen ihmiset ovat päättäväisiä ja rohkeita, omanarvontuntoisia ja valmiita uhrautumaan.

Mainokset

One response to this post.

  1. Posted by 1baltic1bullet on maaliskuu 26, 2010 at 5:08 am

    Vihamieli.
    Petetty. Ehkä se on se. Näkyy myös raivona?

    Vastaus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: