Tarkempi katse (Näyttely: Niivuori & Ollikainen)

Leena Niivuori: Esineitä ja olioita ja Paula Ollikainen: Hallinta Taidekeskus Mältinrannassa (Kuninkaankatu 2, Tampere) 19.1.2010 saakka.

Leena Niivuori on älyttömän taitava siinä, mitä tekee. Se, mitä hän tekee, onkin sitten vähän vaikeasti määriteltävissä. Hänen hiilipiirroksissaan on leluja ja kinderyllätyksiä, taustat ovat yksivärisiä, eikä maalausten maailmaan mahdu mitään muuta. Lähikuvassa lelut ovat esineitä. Pelkkiä esineitä.

Niivuoren teokset kertovat taiteesta ja taiteen tavoista kuvata maailmaa. Ne välittävät filosofista pohdintaa ulottuvuuksista, esineistä ja olennoista. Katsomalla selviää moni sellainen asia, jota ei sanoilla voisi kertoa.

Se, että taiteilija on valinnut teostensa aiheiksi juuri lelut, luo koko näyttelyyn kummallisen leikinomaisen tunnelman. Kuvissa ei kuitenkaan ole portteja lapsen maailmaan ja mielikuvitukseen. Leluilla ei ole persoonaa ja tarinaa, vaan lähikuvissa ne alkavat näyttää tyhjiltä ja merkityksettömiltä.

Vähitellen koko leikin idea tuntuu vieraalta. Miksi ihmiset liikuttelevat pieniä muovinpaloja ja keksivät, mitä ne puhuisivat jos osaisivat puhua? Kinderyllätykset ovat esineistä kiehtovimpia: leluja, joita ei oikeastaan ole edes tarkoitettu leikkimiseen. Niistä tulee roskaa heti, kun ne on syöty suklaasta esiin.

Lähimmäs ihmistä tulevat Niivuoren Suhde ja tila -maalaukset. Niissä hiilipiirrosten tarkkuus on varattu vain taustalle, kuvien pariskunta on kasvoton, piiloon maalattu siluetti. Vaikka ihmissuhteen käsittely poissaolon kautta ei sinänsä ole uusi idea, lelumaalausten kanssa esillä olevat kuvat piristyvät tässä leikin kontekstissa. Kuvat arkisista huoneista ovat kuin niitä seiniä, joihin lapsi voi työntää päänsä ja muuttua näin osaksi piirrettyä kuvaa. Aikuinen voi asettaa itsensä näihin olohuoneisiin ja katsoa, miltä näyttäisi parisuhteen toisena osapuolena.

Paula Ollikainen tutkii maalauksissaan ihmisten suhteita sekä toisiinsa että eläimiin. Hänen näkökulmansa on vahvasti vallan värittämä. Osassa suhteita valta on voimakasta: Mies ja sonni -teoksessa kaksi jääräpäistä olentoa seisoo liikahtamatta, mies pyrkii valtaan yli eläimen oman tahdon. Valta voi olla myös kevyttä. Esteratsastajat eläinten selässä näyttävät olevan yhtä ratsujensa kanssa, liike näyttää tanssilta.

Ollikainen käy kiinni erilaisiin tilanteisin, joissa ihmiset toimivat suhteessa toisiinsa. Hän kurkistelee selkien takaa tasoristeykseen, jossa on ilmeisesti tapahtunut jotain. Hän vie meidät metsään, jossa mies ja poika juoksevat. Juokseminen näyttää ensin leikiltä, mutta saa sitten uusia sävyjä: Juokseeko poika miestä pakoon? Mitä on tapahtunut tätä ennen, mihin tämä johtaa?

Valta on usein tällaista. Se piiloutuu pinnan alle, sen voi nähdä vain pieninä välähdyksinä, joista ei täysin saa selvää. Se, mikä näyttää leikiltä, voi olla kuolemanvakavaa. Tulkinta jää katsojan vastuulle.

Ollikaisen toisena teemana on pimeys. Taiteilija on pyöräillyt kaamosmaisemissa ja maalannut kokemuksensa. Osassa teoksista sininen valoläikkä näyttää irralliselta (onko tuohon tielle ilmestymässä terminaattori tulevaisuudesta?), mutta osassa taiteilija on onnistunut luomaan juuri sen tunteen, joka alituisessa pimeydessä ihmistä kalvaa. Pelto on yksi näyttelyn parhaista teoksista, kaunis kuva maisemasta, jossa ei ole valoa. (Voiko olla mitään pohjoisempaa kuin kehittää keinoja maalata valoton maisema?)

Pimeyden kokemus on kaikille suomalaisille tuttu ja silti hämmästyttävä. Miksi me jatkamme elämäämme normaalisti silloinkin, kun ulkona on pimeää lähes vuorokauden ympäri? Miksi me lähdemme pyöräilemään, kun tuskin näemme eteemme? Ja kuitenkin: jos pimeyden voisi vaihtaa ikuiseen aurinkoiseen kesään, harva valitsisi niin. Pohjoisen eläiminä me tarvitsemme sekä kasvukauden että pimeää, avaraa tilaa, jossa kaikki uusi muhii ennen kuoriutumistaan.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: