Vieras planeetta (Näyttely: Palosaari)

Sari Palosaari: Momo City galleria Huoltamolla (Suvantokatu 4, Tampere) 13.12.2009 saakka.

Huoltamon näyteikkunassa näkyy valkoisia rakenteita, kuin pikkuisia kirjahyllyjä. Teos osoittautuu Sari Palosaaren installaatioksi Momo City (momo=modest modernism), joka on pieni, kalusteiden osista rakennettu kaupunki. Kaikki on valkoista, siistiä ja nelikulmaista, ja jostain kaupungin kujilta loistaa sinisiä ja oransseja valoja.

Päivälläkin teos on kiehtova, mutta kuvittelen sen yöllä: valot luovat elementteihin varjoja, kolmiulotteinen teos kasvaa yhden ulottuvuuden lisää. Jostain syystä ajattelen Gotham Cityä – vitivalkoisenakin kaupungissa on jotain häiritsevää synkkyyttä. Ehkä se johtuu tästä kliinisestä autiudesta, jossa ei näytä olevan tilaa millekään niin normaalille kuin elämälle.

Huoltamo sijaitsee vanhassa jugend-talossa Tampereen linja-autoaseman vieressä. Sijainti saa ajattelemaan arkkitehtuuria ylipäätään, miten vanhaa poistetaan uuden tieltä, miten vanhassa tuntuu olevan aina enemmän sielua (vaikka siinä, kuten uudessakin, on kyse vain oman aikansa estetiikasta). Vanhaa kyllä arvostetaan ja säilytetään, mutta harvoin enempää kuin yksittäisiä taloja. Huoltamon korttelissa olisi vielä jäljellä jugendia kunnostettavaksi. Korttelin säilyttäminen tuntuisi jo paljon paremmalta kuin vain yhden maamerkkitalon siistiminen kaupungin kunniaksi. (Ei kai tämänkin talon paikalle joskus nouse jotain tällaista, valkoista, sileää, sielutonta?)

Jotain hyvin 1960-lukuistakin installaatiokaupungissa on: suoriin linjoihin perustuvat variaatiot, kulmikkuus. Kun teosta saa katsella vain ikkunan läpi, se elää kummallisesti omaa elämäänsä, ameebana, vieraana planeettana, jonka talojen yllä silloin tällöin aivan varmasti vilahtaa pieni lentävä lautanen (juuri kun katson muualle).

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: